Ustawa o zawodzie

Stanowisko ZG SFP w sprawie akcji PTF zachęcającej do poparcia Projektu Ustawy rozszerzającej kompetencje Specjalisty.

Szanowni Państwo,

Jako Zarząd Główny Stowarzyszenia Fizjoterapia Polska, chcielibyśmy zająć oficjalne stanowisko w sprawie pisma, które zostało rozesłane (w listopadzie i grudniu br.) przez Biuro Zarządu Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii do wielu instytucji, uczelni oraz portali internetowych:

Szanowni Państwo,

W załączniku przesyłam pismo, wyrażające poparcie dla projektu ustawy o zawodzie fizjoterapeuty ZG PTF. Proszę o jego uzupełnienie i umieszczenie na stronach internetowych Oddziałów, a także wysłanie do odpowiednich instytucji, do władz, do sejmu. Proszę również o przesłanie podpisanych dokumentów do biura ZG PTF (mailowo bądź pocztą tradycyjną).

Z wyrazami szacunku,

Kierownik Biura

Polskie Towarzystwo Fizjoterapii

Treść „załącznika” znajduje się TUTAJ

Nawołuje się w nim do zbierania podpisów z poparciem pod Projektem Ustawy, stworzonej rzekomo przez ZG PTF. W piśmie tym, szczególnie podkreślono ważność podziału kompetencji – w Projekcie Ustawy, jaki wspólnie zarządy SFP i PTF złożyły do Ministerstwa Zdrowia w dniu 27 marca 2013 roku. We wszystkich krajach Europy i świata, gdzie zawód Fizjoterapeuty jest prawnie regulowany, kompetencje określone są w sposób bardzo prosty. Każdy absolwent, po zdaniu Egzaminu Państwowego, staje się pełnoprawnym Fizjoterapeutą i ma możliwość swobodnego wykonywania swojego zawodu. Podobna sytuacja ma miejsce w Polsce w odniesieniu do wszystkich prawnie uregulowanych zawodów medycznych takich jak np.: lekarz, pielęgniarka, psycholog, diagnosta laboratoryjny.

Niezrozumiały jest więc dla nas postulat Zarządu Głównego PTF, w którym domagają się, aby polski Fizjoterapeuta, który kończy studia i zdaje Egzamin Państwowy (jeden z punktów Projektu Ustawy o zawodzie Fizjoterapeuty) musiał dodatkowo odbyć dwuletni staż zawodowy, aby przystąpić do czteroletniej specjalizacji, aby w końcu, licząc czas studiów i specjalizacji proponowanej przez PTF, uzyskać pełne kompetencje zawodowe i stać się „pełnoprawnym Fizjoterapeutą” po 11 latach nauki.

Z informacji od osób starających się o Specjalizację wiemy, że czas oczekiwania na miejsce w niektórych przypadkach wydłuża się nawet do dziesięciu lat, co w takim wypadku oznacza to uzyskanie pełnych kompetencji, dopiero po 19 latach! Rocznie przybywa tylko około 60 nowych Specjalistów. Biorąc pod uwagę, że szacuje się liczbę Fizjoterapeutów w Polsce – na blisko 60 tysięcy, wśród których jest jedynie 704 zarejestrowanych Specjalistów rehabilitacji ruchowej i Fizjoterapii, jasno wynika, że propozycje ZG PTF są mocno niewydolne.

Tego typu postulaty, naszym zdaniem, odbiegają od rzeczywistych potrzeb Pacjentów w Polsce oraz od konieczności ułatwienia dostępu do Fizjoterapeuty. Podważają one również edukację Fizjoterapeutów w polskich szkołach i na uczelniach wyższych. Nasuwa się pytanie, czy Zarząd Główny PTF uważa, że osoba kończąca 5-letnie studia nie jest przygotowana do samodzielnego prowadzenia terapii Pacjenta? Specjalizacje, z naszego punktu widzenia, powinny doskonalić wiedzę z wybranych dziedzin rehabilitacji medycznej takich jak: neurologia, ortopedia, pediatria, kardiologia etc. Powinny rozszerzać podstawowe kompetencje fizjoterapeuty, przyznane mu po ukończeniu podstawowej edukacji szkolnej lub akademickiej.

Zarząd Główny Stowarzyszenia Fizjoterapia Polska

Poprzedni artykułNastępny artykuł